کاراگینان

نقش کاراگینان در صنایع تولید نوشیدنی

کاراگینان چیست؟

کاراگینان صمغی است که از جلبک قرمز دریایی استخراج و بعنوان افزودنی در مواد غذایی استفاده میشود. برخلاف ژلاتین، که از محصولات حیوانی تهیه شده است کاراگینان کاملا گیاهی است. و از آن به عنوان جایگزین ژلاتین در گیاه‌خواری و وگنیسم استفاده می‌شود. انواع مختلفی از کاراگینان ها وجود دارند که دارای حلالیت و خواص ژل کنندگی متفاوتی میباشند .و به طور گسترده ایی در صنایع غذایی به عنوان ماده ژل کننده، حجم دهنده، قوام دهنده، تثبیت‌کننده، استارتر و امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرند.

 

کاراگینان چطور به دست می آید؟

استخراج و تولید کاراگینان با دو روش انجام میشود. در روش اول، کارگینان را از راه عصاره گیری علف دریایی درمحلول آبدار بدست می آورند. بازیافت کاراگینان در این روش مشکل بوده و نسبت به روش بعد هزینه تولید بیشتری دارد. در روش دوم برای شسته شدن هرچیز غیر نیاز خارجی از جلبک ها، آن را در محلول قلیا و اب قرار میدهند. دراین فرایند کاراگینان خالص از روش رسوب – الکلی و یا روش ژل استخراج و غلیظ می گردد. فیلیپین، اندونزی و شیلی سه منبع اصلی استخراج و تولید کاراگینان هستند.

 

کاربرد های کاراگینان ها چیست؟

صمغ کاراگینان کاربردهای بسیارگسترده ایی دارد. مواد غذایی زیر معمولاً حاوی این ترکیب هستند:

لبنیات: خامه ، بستنی ، خامه ترش، ماست چکیده ، پنیر محلی و شیر شکلات

جایگزین های لبنی: شیر نارگیل ، شیر بادام ، شیر سویا ، شیر شاهدانه ، پودینگ سویا و سایر دسرها

گوشت: مرغ آماده و گوشت های طعم دار ، بوقلمون

غذاهای آماده: سوپ کنسرو شده، غذاهای منجمد و ماکروویو

برخی از نوشیدنی های غذایی یا رژیمی و برخی از مکمل ها از جمله ویتامین های جویدنی حاوی این ترکیبات هستند.

از آنجا که کاراگینان ها می توانند جایگزین ژلاتین شوند در تولید محصولات و غذاهای وگان کاربرد دارد.

 

کاربردهای پزشکی ودارویی کارآگینان:

در زمینه ی بیوتکنولوژی به عنوان بستر برای سلول ها و آنزیم ها و در پزشکی جهت بررسی اثرات ضدالتهابی داروها مورد استفاده قرار میگیرد. ازجمله کاربردهای مهم دارویی کاراگینان میتوان به فعالیت های ضد تومور، ضد ویروس و ضدباکتری و نیز توان آنها در طراحی حامل های دارویی اشاره کرد. همچنین دارای اثر ضد انعقاد ناشی از حضور گروههای سولفات کاراگینان مورد بررسی قرار گرفته است. از سوی دیگر تحقیقات گسترده ای در زمینه ی عایق ها و پوشش های خوراکی ساخته شده از کاراگینان صورت گرفته است.

 

مواد غذایی حاوی کاراگینان:

  • لبنیات:خامه ، شیر شکلات ، بستنی ، خامه ترش ، پنیر محلی و ماست چکیده میوه ای مخصوص کودکان
  • جایگزین های لبنی:شیر سویا ، شیر بادام ، شیر شاهدانه ، شیر نارگیل و پودینگ سویا و سایر دسرها
  • گوشت: بوقلمون خرد شده ، مرغ آماده و گوشت های طعم دار
  • غذاهای آماده:سوپ و آبگوشت کنسرو شده ، شام های مایکروویوی و پیتزاهای منجمد
  • نوشیدنی های غذایی یا رژیمی: و برخی از مکمل ها ، از جمله ویتامین های جویدنی حاوی این ترکیبات هستند.

افزودن دیدگاه

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.